5 Tips Jimat Elektrik Rumah

Memandangkan negara kita panas sepanjang tahun, kebanyakan keluarga menghadapi bil electrik yang tinggi kerana mengguna hawa dingin. Walaupun kerajaan memberi RM20 subsidi elektrik kepada golongan yang layak, masih banyak juga yang terpaksa menanggung bil elektrik sehingga beberapa ratus ringgit tiap-tiap bulan.

Oleh itu, apa yang anda benar-benar perlu lakukan ialah menjimat wang pada elektrik anda. Anda mungkin tidak percaya tetapi dengan beberapa langkah mudah, ia dapat menjimatkan ratusan atau beribu-ribu ringgit. Kami akan memberikan beberapa tips penjimatan elektrik yang boleh membantu anda mengurangkan jumlah bil yang anda bayar setiap tahun.

Mengguna Penebat (Insulation)

Tujuan menggunakan penebat di rumah adalah untuk mengekalkan tahap suhu di dalam rumah. Dengan memasang penebat pada dinding, lantai, siling, attics dan ruang merangkak rumah akan menjadi lebih selesa dan ia akan membantu meningkatkan penjimatan bil elektrik.

Memeterai (Seal) Pintu dan Tingkap

Salah satu cara yang sangat baik untuk menjimatkan tenaga ialah menyemak dan menentukan sama ada terdapat apa-apa retak, ruang, lubang atau kebocoran di mana udara sejuk hawa dingin dapat melarikan diri. Masalah ini boleh diperbaiki dengan mengisi mendempol, sembur buih, dan melekat jalur cuaca di mana diperlukan.

Menukar ke Model Cekap Tenaga

Dengan menggunakan peralatan cekap tenaga adalah satu lagi cara yang berkesan untuk menjimatkan elektrik. Walau bagaimanapun apabila menggunakan peralatan seperti memastikan ia digunakan dengan menggunakan beban penuh (full load) seperti dengan mesin pencuci pinggan, mesin basuh dan pengering. Jika harga berpatutan, penukaran peralatan elektrik lama kepada model baru yang cekap tenaga adalah pelaburan bijak. Banyak duit yang boleh dijimat terutamanya daripada alatan elektrik yang mengguna watt tinggi seperti peti sejuk, mesin basuh, pengering, atau air pemanas.

Menukar kepada Lampu LED

Walaupun mentol LED lebih mahal daripada mentol biasa, ia tahan lebih lama and lebih jimat tenaga. Secara purata, lampu LED hanya mengguna 1/3 elektrik lampu biasa dan jangka hayatnya adalah 10x lampu biasa. Dalam masa setahun, kos penukaran kepada lampu ini akan mendapat pulangan. Sila rujuk perbandingan kecekapan tenaga dan kos tenaga untuk pelbagai jenis lampu.

Penjagaan Penghawa Dingin

Sekiranya penghawa dingin anda telah dipakai sebanyak 10 hingga 15 tahun and memerlukan pembaikian kos tinggi, adalah lebih baik menggantikannya dengan set baru jenis inverter kerana lebih jimat tenaga. Jika dipakai setiap hari, adalah dinasihati supaya mencuci penapis udara dan gegelung setiap bulan and memastikan tiada kotoran and habuk. Dapatkan juruteknik untuk menyemaknya sekali setahun.

Penggunaan elektrik secara bijak bukan sahaja dapat menjimat duit, maka ia juga dapat menjaga alam sekitar kita untuk generasi akan datang.

Tips Jimat Tenaga daripada TNB Malaysia: